Bu Blogda Ara

26 Ocak 2014 Pazar

Müzikaller



*MÜZİKAL

            Müzikal; kendine özgü bir olay örgüsü olan, müzik, dans ve diyalogların olaylarla bütünleştiği, duygusal ve eğlendirici sahne gösterisi, oyun ya da filmdir. Hikâye ve duygusal içerik –mizah, acı, aşk, öfke- sözcükler, müzik, hareket ve dramanın teknik yönleriyle bir bütün halinde iletilir.  Her ne kadar müzikal, tiyatro, opera ve dans gibi diğer teatral formlarla iç içe geçmiş olsa da diğerlerinden ‘hareket, müzik ve diyalog’ üçlüsünün birbirine eşit derecede önemli olmasıyla ayrılır.

            Bir sahne yapıtı olarak müzikalin kökenleri zenci şarkıcıların kaba güldürülerine kadar uzanır. Daha sonraki yıllarda, operetlerin de etkisiyle gelişmiştir. Avrupalı müzik ve sahne anlayışının etkisi altında kalmışsa da, en çarpıcı örnekleri yine Amerika kıtasında ortaya çıkmıştır. Caz’ın gelişimi ve Gershwin’in müzikli komedileriyle birlikte dans öğesi de bu tür içine girmiş, dünyaca ünlü koreograflar da müzikallerin birer parçası haline gelmiştir.

            Müzikalin merkezi, tarih boyunca olduğu gibi, bugün de Broadway’dir. Broadway sahnelerinde prestij kazanan birçok müzikal daha sonra sinemaya taşınmış; özellikle 50’li ve 60’li yılların en çok iş yapan yapımları müzikaller olmuştur. Eugene Loring, Agnes de Mille, Hanya Holm, Richard Rodgers, Leonard Bemestein gibi bestecilerin çabaları da önce sahnede, sonra sinemada müzikal türünün gelişimine büyük katkılar sağlamıştır.

            Müzikalin sinemadaki geçmişi 1930’lara değin uzanır. 1950’lerde hem yapıtlardaki niteliğin artması, hem de 1940’ların ustaları Fred Astaire, Gene Kelly, Judy Garland, Esther VVilliams, Mickey Rooney, Sinatra’iara yenilerinin eklenmesiyle, bu dönem altın çağ olarak anılır. Türkiye’de ise müzikallerin tarihi, sinemayla hemen hemen aynı dönemlerde başlamasına karşın, sahnede ve sinemada adı anılmaya değecek önemde örneklere rastlanmaz.

*NOT: Broadway Tiyatrosu, New York’ta bulunan 39 ayrı tiyatronun birleşimidir. Müzikal tarihinin en önemli gösteri merkezidir.




KAYNAK
  


*MÜZİKAL ÖRNEKLERİ

-FIDDLER ON THE ROOF
       ( Damdaki Kemancı)

            Hikâye, 1905 yılında Rus Çarlığı topraklarında yer alan Yahudi köyü Anatevka’da yaşayan Tevye ve ailesi etrafında gelişen olaylar merkezinde geçmektedir.

            Sütçülük yapan Tevye, Anatevka’da yaşayan diğer Yahudiler gibi çok fakir, geleneklerine bağlı ve çalışkandır. Karısı Golde ve beş kızından oluşan bir ailesi vardır. Golde, kızlarına çeyiz dahi yapamayacak durumda olmaları nedeniyle kızlarını zengin kişilerle evlendirmek istemektedir. Tevye ise bilgili bir damadı tercih etmektedir.

            Sunumda ‘’If I Were A Rich Man’’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-EVİTA

            Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron’ un eşi Eva Peron’un hayat hikâyesini anlatır.

            Eva Peron, işçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlenmiştir. 1947 yılında kadınların oy verme hakkı elde etmelerini sağlamıştır. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulunmuştur. Çocuklar için de yardım kampanyaları düzenlemiştir. 1952 yılında kanserden ölmüştür.

            Sunumda ‘’ Don’t Cry For Me Argentina’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-GREASE

            1958 yazında Danny ve Sandy, bir yaz aşkı yaşamışlardır. Yaz biterken Sandy Danny’e, okula Avustralya’da devam edeceğini söyler ve çift ayrılmak zorunda kalır. Ancak Sandy Avustralya’ ya gitmez…

            Sunumda ‘ Summer Nights’ adlı şarkı kullanılmıştır.




-THE SOUND OF MUSİC
        ( Neşeli Günler)

           1930’ lu yılların Avusturya’sında Salzburg yakınlarındaki bir manastırda yaşayan Maria’ nın, ne kadar gayret gösterse de rahibe olmak için gerekli niteliklere sahip olmadığı anlaşılır. Her gün dağlara çıkıp şarkılar söylemekten hoşlanan, hayat dolu cıvıl cıvıl bir kız olan Maria, sürekli olarak sabah dualarını kaçırmakta, manastırdaki işlerini aksatmaktadır. Başrahibe Abbess, yemin edip bir rahibe olmadan önce gerçek dünyayı biraz tanıyabilmesi için Maria’yı mürebbiye arayan, yedi çocuklu Kaptan Von Trapp’ın malikânesine gönderir.

          Donanmadan emekli olmuş kaptanın karısı, yeni ölmüştür. Soğul ve mesafeli bir insan olan kaptan, çocuklarını askeri bir disiplin içinde büyütmektedir. Babaları ortada olmadığında bütün haşarılıklarını ortaya döken çocuklara mürebbiye dayanmamaktadır. Maria, iyimserliği ve müziğin de yardımı ile çocukların kalbini kazanmayı başarır.

         Sunumda ‘Do-Re-Mi’ adlı şarkı kullanılmıştır.


-THE PHANTOM OF THE OPERA
             ( Operadaki Hayalet)

        Paris Operası’nda orkestranın kemancılarından Erique Claudin, operanın sopranolarından Christine Dubois’e gizliden gizliye büyük bir ilgi duymaktadır. Operada önemli yan rollerden birine çıkan Christine’nin aldığı şan derslerinin masraflarını kendi maaşından karşılar fakat bundan kızın haberi yoktur.

       Parmaklarında ortaya çıkan bir rahatsızlıktan dolayı orkestradaki işine son verilir. Para bulabilmek için ömrü boyunca üzerinde çalıştığı bir konçertoyu nota basımevine satmak ister. Ancak ilgi görmez. Bir yanlış anlaşılma sonucu yayımcıyla tartışır ve onu öldürür. Yayımcının sevgilisi de panikle asit tepsisini Claudin’in yüzüne fırlatır. Yüzü yanan kemancı acı içinde oradan kaçar. Polisleri atlatmak için kanalizasyon sistemine girer. Kanalizasyonun opera binası ile bağlantısı vardır. Binanın altındaki geniş mahsene yerleşir, bir maskeyle yüzünü kapatır. Artık operada garip olaylar başlamıştır. İstediği zaman binanın istediği bölümüne girebilen Claudin’e ‘Operadaki Hayalet’ adını takmışlardır.

         Sunumda ‘The Phantom Of The Opera’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-HAİR

         1979 YILI Alman-Amerikan ortak yapımı müzikal sinema filmidir. 1968 kuşağını oluşturan Woodstock festivalinde; yağmurla birlikte tüm gençliğin hep bir ağızdan söylediği şarkıyla öyküsünü anlatmakta olup, dünya sinema tarihini klasikleri arasında yer almaktadır.

         Filmde, savaşa ve militarizme karşı olan, barış ve sevgi dolu bir dünya hayal eden Çiçek Çocukların ‘olmayan ülkelerinde’, kalbinin sesini arayan bir savaş yolcusunun hikayesi anlatılır.

          Hair, Türkiye’de 11 Ocak 1982 tarihinde gösterime girmiş olup Engin Cezzar tarafından Türkçeleştirilmiş haliyle müzikal oyun olarak da sergilenmiştir

         Sunumda ‘Let The Sun Shine In’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-CATS

         Cats Müzikali, Andrew Lloyd Webber’in T.S. Eliot’un ‘’Old Possum’s Book Of Practical Cats’’ adlı kitabından uyarlanarak bestelediği bir müzikaldir.

         Müzikalin öyküsü kediler arasında geçse de aslında yaşamın kendisidir. Ana karakter Grizabella, kendisinin de bir parçası olduğu Jellicle Kedileri’ni terk edip dünyayı tanımayı tercih etmiş ancak, dünya ona kibar davranmamıştır. Örselenmiş ve yıpranmış olarak Jellicle Kedileri’ne geri dönmüşse de kabul edilmemekte ve dışlanmaktadır. O ise eski günlerini özlemektedir.

         Jellicle Kedileri, yılda bir gün yaptıkları kutlamada, yaşlı bilge kedi Deuteronomy şerefine bir oyun sahneleme hazırlığına girişirler. Oyunun sonunda bilge kedi, her yıl bir can için kullanılan ‘yeniden doğma’ hakkını bu kez Grizabella için kullanır ve Grizabella yeniden doğar.

         Sunumda ‘Memory’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-NOTRE DAME DE PARİS
  ( Notre Dame’ ın Kamburu )

         Victor Hugo’nun ölümsüz romanı Notre Dame’ın Kamburu’ndan sahneye uyarlanan müzikal, insanların değer verdikleri şeyleri nasıl ayakta tutabileceğini büyülü atmosferiyle göstermektedir. Müzikal, Quasimodo, Papaz Claude Frollo, Şair Gringoire, Subay Phoebus ve Çingene Esmeralda arasında geçmektedir.

         Quasimodo adında Çingeneler tarafından katedrale bırakılan kambur, çirkin ve sağır bir çocuk ve en sevdiği yer olan katedralin çan kulesi… Ta ki kalbinde bir şeyler hissetmesini sağlayan o güzel Çingene kızı Esmeralda’yı görene kadar…

         Sunumda ‘Belle’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-SEFİLLER

         Sefiller ( Les Miserables ), 1987 yılında Broadway’de sahnelenen ve dünyada en çok gösterimi yapılan müzikallerden biridir. Victor Hugo’nun 1962 yılında yazdığı roman olan Sefiller’den uyarlanan yapıt, 1980 yılında Fransız besteci Claude-Michel Schönberg tarafından bestelenmiştir.

         Fransa’nın 19.yy’ ında geçen müzikal, insan duygusunu tekrar yaşatmak için yıkılan hayallerin, elde edilememiş aşkların, tutkunun, fedakârlığın hikâyesini anlatır. Eski mahkûm Jean Valjean, şartlı tahliyesinden sonra yıllarca acımasız polis Javert’in elinde kalmış. Valjean, Fantine’nin kızı Cosette için fabrikayla ilgilenmeye karar verince hayatları sonsuza dek değişir.

         Sunumda ‘Do You Hear The People Sing’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-WEST SIDE STORY
( Batı Yakası Hikâyesi )

         Ünlü Broadway Müzikali Batı Yakası Hikâyesi, New York’ta yaşayan Porto Riko’lu göçmen gençlerin çetesi Köpekbalıkları ile göçmenlerin varlığından huzursuz olan Amerikalı gençlerin çetesi Jetler’in çatışmalarını, Maria ve Tony’nin aşklarının merkezinde anlatıyor.

         Sunumda ‘Maria ve America’ adlı şarkılar kullanılmıştır.



-HİSSELİ HARİKALAR KUMPANYASI

         Haldun Dormen’in yazıp yönettiği müzikalin şarkı sözleri Çiğdem Talu’ya, bestesi Melih Kibar’a aittir.

         Anadolu’da bir çadır tiyatrosunun assolistinin büyük bir gazinoya transfer olmasıyla başlayan assolist arayışı ve kumpanyanın gösteri yaptığı köyün ağasının yeni assoliste aşık olmasıyla gelişen olayları konu alır.

         13 Haziran 2009’da New York’taki Beacon Tiyatrosu’nda sergilenerek, Broadway’de sergilenmiş Türkiye’den İLK MÜZİKAL olmuştur.

         Sunumda ‘Hisseli Harikalar Kumpanyası’ adlı şarkı kullanılmıştır.



-LÜKÜS HAYAT OPERETİ

         Lüküs Hayat Opereti, 1933 yılında Cemal Reşit REY tarafından bestelenmiştir. Oyunun yazarı Ekrem Reşit REY’dir. Şişli’de Bir Apartıman adlı şarkının sözlerinin Nazım Hikmet tarafından yazıldığı sanılmaktadır.

         Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşıyan müzikal, iki farklı kültürün yüzleşmesinden ortaya çıkan durumun değişmezlerini anlatır.

*Operet; olayları gülünç, toplumsal ve siyasal yergi öğeleri içererek anlatan müzikal sahne oyunudur.

         Sunumda ‘ Şişli’de Bir Apartıman ‘ adlı şarkı kullanılmıştır.




        *Müzikal Sunumları, Müzik Dersi ders materyali olarak tarafımdan hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder